Modebranschen är känd för att ständigt förändras och skapa nya klädtrender. Ofta återanvänds gamla klädtrender från olika årtionden, som t.ex. 70-talsstil med utsvängda byxor och riktigt tighta tröjor.

Idag känns det dock inte riktigt som om klädtrenderna är lika extrema längre. Det är inga klädtrender som man känner att framtiden direkt kommer att skratta åt. Inga extrema platåskor, axelvaddar eller överdrivna sminkningar. Den enda klädtrendertrenden just nu som skulle kunna gå att driva med och inte direkt är en klädtrend är de vildvuxna, fast troligtvis mycket noggrant friserade, hipsterskäggen. Helt plötsligt har mycket unga män börjat odla helt enorma skägg som alla ärligt talat inte tycker är så jättesnyggt. Men smaken är som baken.

Den allmänna klädtrenden just nu känns ganska klassisk och nedtonad. Inget som sticker ut speciellt mycket med undantag för jultröjorna som dök upp i butikerna i december 2015. Det var stickade jultröjor i starka julfärger, ofta illgröna eller röda. Motivet brukar vara en ren med röd mule, en glad tomte eller en snögubbe. Helst ska det finnas uppstickande eller utstickande detaljer på tröjan, t.ex. den rödamulen eller bjällror. Jultröjorna verkar inte ha slagit igenom på allvar ännu men om de gör det skulle de kunna adderas till listan på de knasigaste trenderna på 10-talet, som god tvåa efter hipsterskäggen.

Klädtrender i olika grupper

De riktiga klädtrenderna ligger istället hos olika grupper i samhället. Unga, gamla, folk med en viss musiksmak, datorspelsnördar och till och med olika yrkesgrupper. Ibland går det faktiskt med ledtråd av bara utseende och klädstil att gissa vad en person arbetar med trots att de inte bär uniform. Arkitekter följer en speciell klädtrend. t.ex. brukar kvinnliga arkitekter oftast bära svart kjol eller tighta leggings med en svart top upptill och ha en färgad scarf som accessoar. Manliga arkitekter kan köra den svarta konstnärsstilen också gärna med något uppknäppt skjorta som en fransk trubadur. Annars bär många manliga arkitekter kostym liksom många andra yrkesgrupper.

Arkitektstilen är bara ett exempel men den som observerar olika yrkesgrupper, åldersgrupper, popkulturer och överhuvudtaget grupper med något gemensamt kan se att klädtrender fortfarande är ett fenomen.