Att vara modell inom klädindustrin är en dröm för många. Yrket är omgivet av glamour och de fåtal lyckliga som lyckas i branschen kan se fram emot en mycket lönsam karriär med berömmelse och glamour även långt efter att modellkarriären passerat sin höjdpunkt. Modeller gifter sig ofta med miljonärer, rockstjärnor, kungligheter eller framgångsrika sportstjärnor. Om det är på grund av utseendet eller om det är för att många stjärnor och modeller rör sig i samma exklusiva kretsar ska vara osagt men glamouröst är arbetets rykte.

Modell är ett tuffare yrke än vad man kan tro

modellModelljobb är dock ganska tufft. Att ständigt gå på castings och få negativa kommentarer på sitt i princip perfekta utseende kan vara tufft mentalt. Det krävs att modellens kropp, hår, hud och naglar är i toppform vilket i sin tur kräver hård träning, skötsamt leverne och rätt kost om man inte råkar vara född med fantastiska gener.

För att passa som modell bör man vara ovanligt lång och smal samt såklart ha ett fotogeniskt utseende. Att ha talang för skådespeleri är en fördel då en modell måste kunna slappna av framför kameran. Man måste vara tålmodig, diplomatisk och inte kommentera kläder, styling eller sminkning annat än i positiva ordalag. Det gäller också att tåla tuffa miljöer rent fysiskt, t.ex. att fotograferas i baddräkt en gråmulen dag i kall miljö, kanske balansera på ett tak eller befinna sig på höga höjder.

Orsaken till att modellerna ska ha en viss fysik är att modevärlden har vant sig vid att det ska vara så, plus att kläderna sitter bättre på en lång och smal person. Numera finns också ”Plus size”-modeller med mått som vanliga människor har. Dock dröjer det nog väldigt länge innan plus size blir populärt på riktigt inom modeindustrin. Om för många ”vanliga” människor kan jobba som modell kommer yrket troligen att tappa lite av sin ouppnåelighet och mystik. Än så länge vill världen att yrket modell ska vara lite glamouröst och magiskt.